Vous-êtes ici: AccueilInfosInfos du MondeDe Volkskrant (Netherlands)
PreviousHeadlines NetherlandsNext


Literatuur laten zien is lastig, merken de Nederlandse schrijvershuizen
Een traditie met het vereren van schrijvers heeft Nederland niet en de elf schrijvershuizen hebben het dan ook moeilijk. Ze trekken weinig bezoekers en hebben mede daardoor chronisch geldgebrek. Het Multatuli Museum in Amsterdam is er het slechtst aan toe. Het verzakt, de kozijnen zijn rot en lekkages bedreigen de collectie.
(Mon, 24 Feb 2020 01:00:00 GMT)

Mislukte miljardentop drijft regeringsleiders verder uit elkaar
Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel heeft gegokt en verloren. Hij dacht een akkoord over de begroting te bereiken door alle EU-leiders bij elkaar te brengen. Maar tijdens de speciale budget-top radicaliseerden de standpunten.
(Sun, 23 Feb 2020 17:22:00 GMT)

Protest tegen Portugees vliegveld krijgt steun van Nederlandse grutto-beschermers
Het haalde vrijwel alle Portugese kranten: de petitie van Vogelbescherming Nederland vóór de grutto en tegen een nieuw vliegveld bij Lissabon.
(Sun, 23 Feb 2020 17:01:00 GMT)

Denk mee met de Volkskrant

Sanders bewijst met overwinning in Nevada: hij is de absolute favoriet bij Democraten
Met een nog ruimer dan verwachte overwinning heeft Bernie Sanders zaterdag in Nevada bewezen de absolute favoriet te zijn om het in november namens de Democraten tegen de Amerikaanse president Trump op te nemen.
(Sun, 23 Feb 2020 05:57:00 GMT)

Hoe de ster van een veelbelovende Chinese astronoom doofde in Hillegom

Hoe katholiek zijn carnavalvierders eigenlijk nog?
Recent slachtoffer in de cultuuroorlog: de term carnaval, veel te katholiek. Doorgeslagen politieke correctheid of niet, het verkleedfeest heeft zijn traditionele veren allang afgeschud.
(Fri, 21 Feb 2020 17:19:00 GMT)

Vierde dode door coronavirus in Italië, beurzen flink in de min
Het coronavirus dat begon in de Chinese miljoenenstad Wuhan verspreidt zich door heel China – en de rest van de wereld. Niet alleen mensen worden erdoor geraakt, ook de economie krijgt een knauw. Het laatste nieuws houden we bij in dit liveblog.
(Mon, 24 Feb 2020 08:40:00 GMT)

Zuid-Koreaanse vrouw blijkt ‘superbesmetter’ van geloofsgenoten met coronavirus
Veel scholen, warenhuizen, crèches en publieke instellingen in diverse Zuid-Koreaanse steden blijven de komende tijd dicht uit angst voor de verdere verspreiding van het coronavirus. Het virus heeft in een paar dagen tijd zeven levens geëist. Meer dan zeshonderd Koreanen zijn besmet en zitten in quarantaine. ‘De komende dagen worden cruciaal’, zei president Moon Jae-in, die zondag de hoogste alarmfase liet afkondigen.
(Sun, 23 Feb 2020 16:23:00 GMT)

Inspectie buigt zich over de vraag: wanneer worden vloggende kinderen kindarbeiders?
Steeds meer kinderen verdienen naast likes ook keiharde knaken met filmpjes waarin ze speelgoed, make-up en wat eigenlijk niet uittesten. Verkapte kinderarbeid of een uit de hand gelopen hobby? De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat mogelijke kinderarbeid in de wereld van jonge influencers onderzoeken.
(Sat, 22 Feb 2020 16:57:00 GMT)

Het coronavirus beperkt zich tot Noord-Italië, de paniek reikt tot Sicilië
Met ruim 150 besmettingen is Italië opeens de grootste corona-brandhaard van Europa geworden. Het gevolg: een bijna aan hysterie grenzende paniek. Zo is er in Milaan geen mondkapje meer te krijgen. Maar er zijn ook Italianen die zich ergeren. ‘Je merkt dat de paniek veel groter is dan dit virus verdient.’
(Sun, 23 Feb 2020 20:24:00 GMT)

Dobberen met 600 geïnfecteerden aan boord: zo werd Diamond Princess één grote ziekenboeg
Na twee weken quarantaine zijn de meeste passagiers van cruiseschip Diamond Princess aan wal. Aan boord raakten meer dan zeshonderd opvarenden besmet met het coronavirus, de grootste besmetting buiten China. Hoe kon dat gebeuren?
(Fri, 21 Feb 2020 18:54:00 GMT)

In Rwanda wordt het bloed voor ziekenhuizen per drone bezorgd

Tientallen multinationals betaalden wetenschapper miljoen in strijd tegen klimaatbeleid
Tientallen Nederlandse multinationals steunden in de jaren negentig het Global Institute van klimaatscepticus Frits Böttcher, zo blijkt uit zijn nagelaten archief. Dankzij financiële steun van ruim 1 miljoen gulden kon Böttcher het verhaal verspreiden dat het broeikaseffect een mythe was. Zijn lobby heeft er volgens experts aan bijgedragen dat het Nederlandse klimaatbeleid maar langzaam op gang kwam.
(Sat, 22 Feb 2020 04:00:00 GMT)

Werken in een erotisch centrum, zoals de burgemeester wil? ‘Nooit!’
Na Amsterdam denkt ook Den Haag aan de bouw van een erotisch centrum. Het moet een betere situatie voor de sekswerkers opleveren en de druk op de uitgaansgebieden verlichten. Maar hoe zien de prostituees dat nou zelf? ‘Ik geloof er niks van dat toeristen straks de metro in gaan voor een erotisch centrum.’
(Fri, 21 Feb 2020 17:34:00 GMT)

Oeteldonk viert carnaval volgens strikte regels: ‘Een banaan staat binnen een minuut weer buiten’
Wie carnaval viert in Oeteldonk (Den Bosch) kan zich beter eerst inlezen in ‘het protocol’. Iedereen is welkom, maar pas ‘oe eige’ dan wel een beetje aan.
(Fri, 21 Feb 2020 15:38:00 GMT)

Ceta-verdrag: Gaat vrijhandel ten onder aan politieke fragmentatie?
Brussel is verbaasd over de Nederlandse weerstand tegen vrijhandelsver­drag Ceta. Als Europa in de huidige wereld overeind wil blijven, is eenheid noodzakelijk. Tegenstanders vrezen voor de nationale soevereiniteit.
(Fri, 21 Feb 2020 18:54:32 GMT)

Mythe of niet, heel Rome loopt uit voor het gevonden graf van Romulus
Een team archeologen presenteerde vrijdag de vondst van een grafkelder met sarcofaag die zou toebehoren aan Romulus, volgens de legende de stichter en eerste koning van Rome.
(Fri, 21 Feb 2020 16:10:00 GMT)

Nieuw ontdekte slakkensoort vernoemd naar Greta Thunberg
Het is piepklein, amper een paar millimeter groot, het is ontdekt in Brunei en genoemd naar klimaatactivist Greta Thunberg. Een nieuwe slakkensoort. Het beestje kan slecht tegen droogte en temperatuurwisselingen als gevolg van klimaatverandering. Hij gaat nu door het leven als de Craspedotropis gretathunbergae.
(Fri, 21 Feb 2020 18:33:00 GMT)

Zonder De Leeuw gaat de kunstmuziek op zoek naar nieuwe verdedigers van kwetsbaar repertoire
Vrijdag klonk het laatste applaus voor Reinbert de Leeuw, icoon van het Nederlandse muziekleven en ultieme pleitbezorger van de kunstmuziek. Wie verdedigt nu het kwetsbare repertoire?
(Fri, 21 Feb 2020 19:51:00 GMT)

De Persgroep Publishing Nederland NV