Vous-êtes ici: AccueilInfosInfos du MondeDe Volkskrant (Netherlands)
PreviousHeadlines NetherlandsNext


Is de middelbare school een coronabrandhaard, of valt het mee?
De onrust in het onderwijs neemt toe vanwege toenemende besmettingen rond het onderwijs. De onafhankelijke expertgroep RedTeam pleit voor een onmiddellijke sluiting van de scholen. Hoe zit de vork in de steel?
(Mon, 19 Oct 2020 16:06:00 GMT)

Vanuit zijn rolstoel bouwt deze bankier zijn wijk in Beiroet weer op
De opbouw van Beiroet, na de verwoestende explosie begin augustus, ligt grotendeels in handen van particulieren. Marc ­Torbey Helou is onder hen de meest opvallende verschijning. Zijn doel: het herstel van de volkswijk Karantina.
(Fri, 16 Oct 2020 15:43:00 GMT)

Hoe de ministeriële verantwoordelijkheid ontstond, en nu tegen haar grenzen aanloopt
Het leerstuk van de ministeriële verantwoordelijkheid stamt uit de negentiende eeuw, en is nauwelijks meer uit te leggen aan twitterende onderdanen die zichzelf als opdrachtgevers van de koning beschouwen.
(Mon, 19 Oct 2020 18:35:00 GMT)

Verpleeghuizen vrezen de herfst: soms kan de helft van de medewerkers niet naar het werk komen
In sommige verpleeghuizen kan de helft van de medewerkers niet naar het werk komen. Het maakt dat verpleeghuizen de herfst en winter met vrees tegemoet zien. Mireille de Wee, bestuurder bij ouderenzorgorganisatie Mijzo: ‘Een ziekenhuis kan zorg afschalen, een verpleeghuis niet.’
(Mon, 19 Oct 2020 16:48:00 GMT)

Gezondheidsonderzoeker: al die dieettips kunnen een ongezonde obsessie met gezond eten uitlokken
Een dieet tegen acne of darmproblemen kan zomaar veranderen in een ongezonde obsessie met gezond eten, ontdekte promovenda Martina Valente. Al is het volgens haar nog te vroeg om ‘orthorexia nervosa’ op te nemen in het handboek van psychiaters, de DSM.
(Tue, 20 Oct 2020 09:33:00 GMT)

Politie en boa’s gaan strenger handhaven op coronaregels
Boa’s en politieagenten gaan harder optreden tegen overtredingen van de coronaregels. Vooral op de regels over groepsvorming (maximaal vier mensen) en alcoholgebruik in de openbare ruimte wordt strenger gecontroleerd. Na één keer waarschuwen wordt meteen een boete opgelegd.
(Tue, 20 Oct 2020 07:13:18 GMT)

Franse docent Samuel Paty werd slachtoffer van drie filmpjes op het internet
Leraar Samuel Paty wilde niemand beledigen toen hij een cartoon van Mohammed toonde. Lesmateriaal was het, meer niet. Maar in de sociale media werd hij meteen afgeschilderd als een islamofobe schurk, en dat bericht bereikte de 18-jarige Tsjetsjeen die hem zou onthoofden. Nu is hij een martelaar.
(Mon, 19 Oct 2020 19:37:00 GMT)

Na gespannen jaar keren Bolivianen met Luis Arce terug naar het socialisme van Morales
Zijn achterban had het liefst Evo Morales zelf weer terug, maar die deed niet mee. Hij was het land uitgevlucht. Zondag stemden de Boliviaanse kiezers wel massaal op Morales’ partij, en kozen zij zijn opvolger tot president. Die mag nu de rommel opruimen van een jaar van chaos.
(Mon, 19 Oct 2020 19:46:00 GMT)

Nobelprijswinnaar in ‘giftig interview’: alleen gewonnen omdat mede-laureaat een vrouw is
‘Gewoon smerig’, ‘bah’, ‘wat werd dat snel giftig’ – de reacties van wetenschappers op een interview in het Duitse Der Spiegel met Nobelprijswinnaar Reinhard Genzel laten weinig aan de verbeelding over.
(Mon, 19 Oct 2020 12:28:00 GMT)

Rutte is gewaarschuwd: de koning kun je niet uit het oog verliezen
Koning Willem-Alexander was de waarschuwingen van zijn ouders vergeten bij zijn Griekse vakantie. Voor premier Rutte is het een signaal dat hij niet blind kan vertrouwen op de koninklijke antenne.
(Mon, 19 Oct 2020 14:30:00 GMT)

Dit was Samuel Paty, de bruut vermoorde Franse leraar
Aardig, geduldig, humoristisch, betrokken. Leerlingen en ouders komen superlatieven tekort voor Samuel Paty, de 47-jarige leraar geschiedenis en aardrijkskunde die vrijdagmiddag een paar honderd meter van zijn school in het rustige Parijse voorstadje Conflans-Sainte-Honorine werd onthoofd door een 18-jarige islamitische terrorist.
(Mon, 19 Oct 2020 16:15:00 GMT)

VS: ‘Russische militaire inlichtingendienst voerde cyberaanvallen uit op Olympische Spelen’
Een speciaal team van een Russische inlichtingendienst heeft destructieve cyberaanvallen uitgevoerd op onder meer de Franse presidentsverkiezingen in 2017, de Winterspelen in Zuid-Korea in 2018 en de Zomerspelen en Paralympics van komend jaar in Japan.
(Mon, 19 Oct 2020 20:13:27 GMT)

Thaise overheid wil veilige berichtenapp Telegram verbieden vanwege aanhoudende protesten
Vanwege aanhoudende protesten van jonge demonstranten tegen het huidige regime heeft de Thaise overheid internetproviders de opdracht gegeven om veilige berichtenapp Telegram te blokkeren. De opdracht is te zien in een uitgelekt document dat is verspreid op sociale media, meldt Britse nieuwssite BBC.
(Tue, 20 Oct 2020 05:48:00 GMT)

Poetin koopt zijn vrienden niet meer met wapens, maar met graan

Nationaal Stadion in Warschau wordt noodziekenhuis
In de Poolse hoofdstad Warschau wordt deze week een noodziekenhuis opgezet in het Nationaal Stadion. In het gebouw waar normaal gesproken voetbalwedstrijden en andere sportevenementen plaatsvinden, komen vijfhonderd bedden te staan voor coronapatiënten waarvan vijftig voor de intensive care.
(Mon, 19 Oct 2020 15:53:05 GMT)

Franse regering wil islamitische verenigingen ‘die vijanden van de republiek zijn’ verbieden
De Franse regering reageert met stevige maatregelen op de onthoofding van leraar Samuel Paty. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin kondigde aan dat hij islamitische stichtingen die ‘vijanden van de republiek zijn’ wil verbieden.
(Mon, 19 Oct 2020 11:03:00 GMT)

Blijf het doel herhalen en toon emotie – wat Mark Rutte kan leren van Angela Merkel
Hoe breng je als leider van een land maatregelen aan de man die steeds minder draagvlak lijken te hebben. Twee deskundigen vergelijken Mark Rutte met Angela Merkel. ‘Denkt u alstublieft ook aan wat voor u belangrijk is, is dat niet ook de gezondheid van uw familie?’
(Fri, 16 Oct 2020 17:50:00 GMT)

Trump heeft twee sluiproutes naar het Witte Huis, kan hij eigenlijk nog wel verliezen?
President Trump heeft een politieke en een juridische route als een nederlaag dreigt. Beide beginnen bij stembusfraude en eindigen bij het Hooggerechtshof. Kan hij eigenlijk nog wel verliezen?
(Fri, 16 Oct 2020 16:13:36 GMT)

Na een lange strijd spreekt Willem Korthals Altes (70) weer recht: ‘Ik heb geen seconde geaarzeld’
De rechter die niet met pensioen wilde heeft alsnog zijn tweede kans gekregen. Door de coronacrisis mag Willem Korthals Altes weer aan de slag. ‘De naam van de getuige staat op pagina 10 van het dossier.’
(Mon, 19 Oct 2020 12:04:46 GMT)

Dader van onthoofding zou leerlingen hebben betaald voor informatie over hun leraar
De 18-jarige Tsjetsjeense man die vrijdag een Franse leraar heeft onthoofd, zou verschillende scholieren geld hebben aangeboden voor informatie over de leraar, zo meldt de krant Le Monde.
(Mon, 19 Oct 2020 12:41:56 GMT)

De Persgroep Publishing Nederland NV